Trochu vedy

Pri bielkovinovej diéte VITADU® chudneme výlučne z telesného tuku a z nebezpečného tuku uloženého na vnútorných orgánoch. Chránime svalové tkanivo.

Čo je to glykogén?

Glykogén (glukóza – „živočíšny škrob“ – zásobný polysacharid v tele) je to vysoko vetvený polymér tvorený glukózami , ktoré sú navzájom pospájané. Jedna molekula glykogénu se skladá z veľkého množstva molekúl glukózy (cca 120 000 molekúl glukózy). Glykogén máme v tele uložený vo forme granúl v bunkách , predovšetkým v bunkách pečene, ktoré obsahujú približne 18 až 20% glykogénu. Svalové bunky ho obsahujú tiež, ale len asi 0,5-1%. Priemerný človek má v zásobe cca 250-400g glykogénu. Veľký vplyv na množstvo glykogénových zásob má naše stravovanie (predovšetkým strava obsahujúca sacharidy).

Akú funkciu má glykogén v tele?

Pečeňový glykogén udržuje stabilnú hladinu krvného cukru, svalový glykogén je využitý na svalovú činnosť a ako bezprostredný zdroj energie. Keď sú zásoby glykogénu nízke alebo celkom vyčerpané, náš organizmus pri vysokobielkovinovej diéte využije práve naše nežiadúce tuky, ktoré máme uložené v zásobe, ako nový zdroj energie. Dochádza tak k chudnutiu výlučne z tukových zásob.

Ketóza a ketolátky.

Ketóza označuje stav organizmu, keď je zvýšená hladina ketolátok v krvi. Ketolátky se tvoria v pečeni vtedy, keď klesnú zásoby glykogénu.
Pri nastavení organizmu na vysokobielkovinovú diétu sa glykogén z pečene v priebehu niekoľkých dní spotrebuje. Naše telo však potrebuje energiu na svoju činnosť, a keďže ju nezískava z prísunu sacharidov v strave, ČO UROBÍ ? Začne ju získavať z rozkladu mastných kyselín. Tu nastáva proces, pri ktorom dochádza k odbúravaniu našich tukových zásob a my začíname chudnúť a pritom strácať uložené tuky. Pri tomto procese vznikajú produkty, ktoré organizmus využíva ako zdroj energie – ketolátky, označované tiež ako ketonové látky a to acetacetát, kyselina karboxylová a acetón. Acetacetát a kyselina karboxylová slúži ako zdroj energie pre tkanivá. Prebytočné ketolátky, ktoré telo nespotrebuje na energiu sa vylúčia močom a acetón sa vydychuje pľúcami z tela von.

Chránime svalovú hmotu.

Keďže diéta je zložená z prísunu vysokohodnotných bielkovín s veľmi nízkym obsahom cukrov a tukov, aktivuje sa odbúravanie zásobného tuku v organizme a zároveň dochádza k ochrane svalového tkaniva. Dochádza teda k redukcii hmotnosti na úkor tukových zásob – teda k zdraviu prospešnému chudnutiu.

Prečo práve bielkovinová diéta?

Pri nízkoenergetických diétach chudneme najprv zo svaloviny a veľmi ťažko z tukových zásob. Trápime sa a chudnutie takmer zakaždým vzdávame. Výsledný efekt je v nedohľadne a ak nejaký áno, tak väčšinou krátkodobý s jojo efektom.
Pri bielkovinovej diéte je to naopak. Svalovinu chránime a chudneme práve z našich nepekných faldíkov. Pomáhame našim vnútorným orgánom – srdcu, pľúcam, obličkám… odľahčiť ich od nánosov tukov a tým im uľahčiť ich funkciu. Cítime sa ľahší a zdravší. Vysoký krvný tlak sa dostáva do normálnych hladín a znižuje sa cholesterol. Pri pohľade do zrkadla zisťujeme, že faldy uložené na bruchu, stehnách a bokoch sa zmenšujú.

VITADU® využíva vedecké poznatky fungovania ľudského metabolizmu.   

 Redukcia hmotnosti … pre kvalitný život! 

Inšpiroval Vás tento článok?

Neváhajte nás kontaktovať a radi pomôžeme aj Vám!